Kterak listonohy, příbuzné trilobitů, chovat jsem začal

Jednoho dne jsem dostal od Frátera Berušky, jak mu kódově říkáme, nevyžádaný balíček. Protože Frátera znám už přes deset let, prohlásil jsem, že v tom může být cokoliv, od zabalené kočky po listonohy. Opravdu, po otevření krabice tam byl dětský kit na chování listonohů. V kitu ale chyběla docela kruciální součást. Vajíčka, někdo je ze setu lohnul.

Byl jsem už ale přepnut do režimu, budu chovat listonohy, konečně. Což mělo za následek, že jsme promptně vajíčka objednali. Protože sadista jsem pouze na lidi, nikdy by mě nenapadlo chovat živé bytosti v piksle o rozměrech dvacet na deset cm, objednali jsme tedy i slušivé akvárko. A pokud máte v plánu svůj chov, také to pro dobro těchto úžasných souputníků dinosaurů, přetrvávajících na této planetě už 250 milionů let nedělejte a pořiďte akvárko. Nádržku použijte jen pro jejich odchov do dostatečné velikosti je to nutné pro jejich bezpečný vývoj. Listonoh se latinsky zove triops, trojočko. Dedukcí lze soudit, že to je kvůli počtu očí, dvě normální a jedno, podobně jako hatérie a homo sapiens sapiens, na vnímání světa a tmy.
Listonozi přežili Velké vymírání pravděpodobně díky rezistenci vajíček, která vydrží dormovat i 25 let v suchu. Je tomu tak, protože listonoh svůj cyklus začíná a končí v louži a louže časem vyschne. V tom krátkém úseku, kdy je louže louží, listonoh žere, kálí a kopuluje sám se sebou a pak zahrabe turbo pacičkami vajíčka do podloží a u toho vrtí svým dlouhým caudatusem – což není výraz pro listonoží penis, ale ocásek. Tím dobrodružství jednoho listonoha končí a odchází do listonožího nebe, aby se v dalším perpetuálním loužovém cyklu narodila nová generace, která vše opakuje v momentě, kdy se opět louže stane louží. To dělá odchov listonohů v domácích podmínkách trochu pracnějším, vajíčka musí projít fází sucha. Dobré je mít hrubší substrát, který se dá snáze přesít.
Chov listonohů není z nejlehčích, jsou extrémně náchylní na kvalitu vody, což je zvláštní, když žijí v kalužích, kterými v ČR pravidelně projíždí tanky, ale nechme to být. Potřebují i specifickou teplotu a transport do větší nádrže až, když jsou dostatečně velcí a postupně aklimatizovaní na akvarijní vodu. Také vyžadují dostatečný klid na obměnu krunýře. Dospělosti se dožije jen zlomek vylýhnutých zvířátek. Listonoh totiž nedbá na to, co žere a pokud se mu do cesty připlete jiný listonoh, tak ho sní, je to takový vodní Pac-Man. Proto je třeba i dbát na sestavu akvárka, aby vám něco nesnědlo listonoha, nebo listonoh něco nesnědl.
Poslední dobou vidím spoustu roztomilých listonožích podvozků, to mě přivedlo k teorii. To, co si myslíme, že je ve skutečnosti vršek trilobita je možná jeho spodek, pokud se pozorně podíváme na listonoha zespod, podobnost je značná. Zajímavost na závěr, někteří trilobiti měli také caudatus (kdaudus), jo, to slovo se mi líbí. Možná, že trilobiti byli svým zjevem podobnějších listonohům, než si myslíme.


One Response to Kterak listonohy, příbuzné trilobitů, chovat jsem začal

  1. Po nevimpokolikaletech jsi zpatky! Asi nastala spravna konstelace hvezd.