NASA ne/objevila starověké pyramidy na Antarktidě

Mezi vším tím bordelem, co sem zavlekly hordy z východu (proti kterým se dřív stavěly velké, opravdu velké zdi a často i kopí), je každá aspoň trochu pozitivní zpráva balzámem na duši. Že nebyla Antarktida vždycky jen zamrzlá hrouda, to se ví dlouho, ale konečně se zdá byly nalezeny fakta o životě na ní. I když to je na 99% hoax zrnko pravdy se v tom nejspíš přece skrývá.

Tuto zprávu berte velkou s rezervou, jde o klasický případ bulvárního hoaxu, který ale vede k zamyšlení, proto tu onu zprávu převyprávím a pak přidám fakta. Když nic jiného, můžete podle toho napsat story.

Náhodný objev má mít svědomí opět NASA, která testuje nové systémy (ATLAS), které budou na satelitu ICESat-2 přítomny pro monitorování změn polárního ledovce. Vědce celkem překvapilo, když se na jednom ze snímků ukázaly struktury, které vypadají dost uměle. Ihned byli přizváni experti a vedoucí archeolog z univerzity v Kalkatě Ashoka Tripathi prohlásil: „hej, to jsou baráky a vypadají jako pyramidy typyčo“ (zkráceno a dramatizováno, ale myšlenka zachována).

V pravdě šokující je i zjištění, že jsou tyto struktury pod dvěma a půl kilometry antarktického ledu. Pamatujete si na film Paula W.S. Andersona – Alien Vs Predator? Tak podle všeho se trefil do černého, nebo spíš bulvární psavec nedávno film sjížděl a řekl, si, že to bude super napsat na web.

Kdyby byly opravdu nalezeny pyramidy pod 2,3 km ledu, byly by pořádně staré. Výzkumy ukázaly, že nejstarší datovaný led na Antarktidě má kolem 250 tisíc let. To je v důsledku neustálého odtékání ledu do moře.

Antarktida vždycky nebyla nehostinný kontinent, jak tomu je dnes, ale ráj na zemi se spoustou vegetace a zvířat. To skončilo před zhruba 14 miliony let, kdy se podnebí rázně změnilo, světadíl sevřely spáry mrazu. Pravděpodobně došlo k pootočení pólů, době ledové, nebo jiné globální šlamastice.

Při pátrání po pravdivosti, či spíš nepravdivosti zprávy jsem narazil na velice zajímavý článek o fosilizovaném lese na Antarktidě. Ono žít v takovém místě, byť s teplým klimatem, nebylo nic pro slabé nátury. Půl roku tma, půl roku světlo, to není pro depresivní povahy. Jenže jak mohly na takovém místě vůbec růst stromy bez fotosyntézy? Zvládly to za pomocí hibernace.

Historie nám už několikrát ukázala, že je třeba datovat lidské konání hlouběji a hlouběji do minulosti, některé důkazy nelze zpochybnit Göbekli Tepe, jiné to mají těžší Yonaguni. Takže starověké osídlení na Antarktidě? Proč ne. Ale asi nesmíme čekat úžasné pyramidy, ale spíš nějaká ta provizorní ležení a chatrče, které už stejně padly pod tíhou vražedného podnebí. Jsou důkazy o tom, že se člověk v prehistorických dobách dostal až na nehostinné Falklandy, to je už jen krůček od Antarktidy.

© Koubič Šíření jakýchkoliv materiálů z těchto stránek je možné pouze po osobním souhlasu