Země je ve skutečnosti stvořena ze dvou planet

Naše Sluneční soustava začíná být čím dál tím zajímavější. Pamatujete si na epos stvoření Enuma Eliš a jeho výklad, který hovoří o srážce planety Tiamat s jinou planetou z čehož měla vzniknout Země? Tak podle všeho to tak opravdu bylo.

Před 4,5 miliardami let se původní Země srazila s jinou planetou, kterou vědci nazývají Theia. Náraz byl tak obrovský, že vyvrhl do vesmíru našeho nynějšího souputníka – Měsíc. Náraz byl obrovský, o tom není pochyb, když vyvrhl do vzduchu Měsíc, ale on byl tak silný, že dvě původně oddělené planety doslova zatavil do sebe.

Velikostí se Theia měla rovnat Zemi, nebo být o něco menší, zhruba velikosti Marsu a do původní Země narazila pod úhlem 45 stupňů.

Jméno Theia pochází z řecké mytologie a je dcerou boha nebes Uranose a Gaiy bohyně Země. Opět tu máme paralelu na sumerský mýtus, kdy Tiamat tvoří nebesa a Zemi.

Vyvstává otázka, jak by se měla jmenovat původní Země? Proto-Země? K impaktu došlo asi sto milionů let po zformování planety, takže v jejím raném stádiu, kdy byla jen žhavou koulí plující kosmem. Po nárazu byla pravděpodobně ještě žhavější koulí, plující kosmem.

K srážkám planet dochází celkem často, je to způsob, jak se planety formují a dostávají svou hmotu. Že jsme slepenec dvou planet je ale stejně fascinující a v hlavě se rodí představy o tom, jak civilizací obydlená Theia narazí do Země a biologický materiál na ní obsažený, oplodní náš svět.

Vždyť o tom píší už starověcí Sumerové ve svých mýtech. Pokud vás zajímá víc o tom, jak podle Sumerů vznikla Sluneční soustava, čtěte zde: Planeta Nibiru existuje, něco velkého čeká ve vzdáleném koutě naší soustavy

© Koubič Šíření jakýchkoliv materiálů z těchto stránek je možné pouze po osobním souhlasu autora.