Bestiář Mýtu Cthulhu: Opravdu Velká rasa Yith

Nejvyspělejší rasa ve vesmíru, schopna cestovat časem i prostorem.

Great Race of Yith (Velká Rasa Yith, Yithiané, Pnakotští)

Jsou druhou nejstarší rasou v našem Universu. Bytosti tvořené z energie bez hmotné podstaty. Není jisté zda tyto bytosti ztratily hmotné tělo vlivem evoluce, nebo zda to je jejich přirozenost od počátku.
Tvrdí se o nich, že jsou knihovníky Universa, ale skutečnost je mnohem hrozivější. Před miliardami let se střetli s bytostmi z jiného kosmu, nedali jim jméno, jen je matně popsali jako temné mraky s polypoidními rysy. Někdo dokonce tvrdí, že ony Pradávné bytosti Velkou rasu pronásledují od počátku věků. To je však nejasné.
Velká rasa postupně odcestovala pomocí výměny vědomí do celého kosmu. Jejich domovská planeta Yith, která byla neznámo kde, byla zničena miliardy let před tím než byla vůbec stvořena Země.
Posledním místem, před Zemí byla planeta někde v Tauru. Na Zemi Velká rasa obsadila těla kónických bytostí Tharogor  a postavila svou knihovnu Pnakotus, z níž podnikala výpravy napříč časem a prostorem. Zkoumali historii a budoucnost a znali hrozbu, která dumá za křivkami prostoru, možná právě cestami moc hluboko do minulosti probudily Ty kdož nespali, nebo možná otevřeli bránu, která protla křivky do našeho vesmíru. Či do našeho světa zavlekly část cizího v podobě Ghrotha, toho kdo začne Velké umírání, tak jako učinil na Shaggai a bezpočtě jiných světů.
Velká rasa pomocí techniky vyměňovala vědomí jiných životních forem, které teleportovala do svých těl na Pnakotu. Tam ony vyměněné mysli mohly studovat v bazaltových knihovnách s holografickými deskami a zapisovat své poznatky.
Výměna myslí nebyla bez následků, a ani mysl Yith nebyla z počátku schopna ukořistěné tělo řídit. Neboť Yith nekomunikovali auditivně, ale pomocí klepání klepet Tharogorů, tak v ukořistěném těle z počátku též komunikovali stejným způsobem, a po stejném způsobu i manipulovali s předměty. Když se povedlo sjednotit se s tělem hostitele začaly sbírat informace o tamní době.
V Pnakotu se tak mohli scházet mysli z celého kosmu a debatovat spolu jako sobě rovní. Byli zde Staré bytosti z Antarktosu, Hlubinní, velký mág Nug-Soth z Yaddithu, Cthulhi, Mi-Go i další.

Po miliardách let Velká rasa znovu čelila Pradávným. Vybudovala mocné zbraně na energetické bázi a zahnala je zpět do temnot. Poklopy zapečetila znamením a čekala, věděla, že Pradávní opět budou vládnout tam kde už jednou vládli.