Jak na kvalitní magickou praxi

Tento článek se bude spíše obecně zabývat tím, co je důležité k rozvoji v odvětví magie. Jaké jsou důležité aspekty pro začátek a doporučení, která by měl každý uvážit. Nebude se jednat o nějak striktně příručku pro Mythos mágy, protože stránka pro kterou tento článek píši je universální, ale naleznete zde i doporučení v tomto směru. (jak jinak když jsem Tentacles lover). Inu lets do it.

Magie stojí a padá a opět stojí na třech principech. Vůle, imaginace a víra tedy Wii , pardon Vvi. Skrytou pravdou však je, že stojí a padá na jediném V a to na vůli, pravé vůli, kterou Spare zval Kia. Tato Kia totiž opravdu zaštiťuje zbylé Vi pod sebe. Tedy pravá vůle hory přenáší. Co si ale představit pod tímto pojmem, který v Americké armádě znamená Kill in Action? Je to naprostá souhra vaší psýché, Kia je dokonalé porozumění sobě samým. Tedy základem pro praxi je provést introspekci. Je to vhodné protože jak pravil Sun Tzu, Poznej nepřítele, poznej sebe, pak vyhraješ každou bitvu. V kontextu s Kia to je tak poznej nepřítele tj svoje slabiny a poznej sebe sama tj pravou vůli, která je slabinami bržděná a pak dosáhneš ke hvězdám. Introspekci dobře popsal Bardon v Bráně k opravdovém zněsvěcení/ zasvěcení, o jejíchž rozporuplných kvalitách raději pomlčím. Tedy pokud provedete řádnou introspekci, zjistíte, jaké jsou vaše kladné a jaké záporné stránky a je na čase s tím něco dělat, ne snad protože je to vyžadováno, to jen krutopřísní bílí mágové vám chtějí nakecat, že k magii potřebujete být svatost sama. Ale protože duchovní rozvoj a touha po lepším já vás zocelí a dá vám špetku charakteru, což už k zahození rozhodně není. Bardon v druhé části introspekce hovoří o rozčlenění na živly, což bych komentoval takto:

Nejsem zastáncem jediné správné cesty přes rovnováhu, to je asi jediná věc, ve které se Sokratem nesouhlasím, osobně jsme názoru, že revoluce se dějí v extrémních podmínkách a tedy živlová dysbalance není na škodu. Uznávám v životě extrémismus, tedy vyhrocení ad absurdum, velcí muži historie by nedokázali to, co dokázali, kdyby byli umírnění a žili v rovnováze. Sportovci, kdyby nezasvětili svůj život dřině, by těžko nosili domu medaile z Olympiád. Jak vidíte, tak historie je plná příkladů extrémů co přinesly kýžené výsledky, ať už převládal oheň, vzduch, země … voda. Průměr bude mít vždy na vrch, studie potvrzují, že z evolučního hlediska jsou upřednostňováni ti průměrní, ale ti co opravdu zalomcují dějinami, jsou vždy cílení na jednu problematiku jako laser. Tedy serte na nějakou rovnováhu, pokud chcete být v dějinách, což je cílem každého mága a jako po tom toužil Gilgameš král Uru.

Dalším podstatným prvkem je umět řádně imaginovat. Tahle technika je stavebním kamenem, který přispívá tomu známému přísloví Trismegista Jak nahoře tak dole. Tohle přísloví si vysvětlíme o něco později v kontextu. Imaginaci provádíme od tvarů až po komplexní 5ti smyslová cvičení, která jsou dosti blízko invokacím. Ti, kteří mají hodně vzdušného živlu, jinak řečeno, jsou od přírody kreativní, nebudou mít s imaginováním takový problém. Některé smysly vám půjdou lépe některé hůř, proto se pokuste rozvíjet ty, co vám tolik nejdou na vyšší level. Nejdůležitější je však visuální imaginace. Možná teď kroutíte hlavou a ptáte se, zda magické prožitky nejsou jen vlivem imaginace, ano i ne, ale to rozeberu také později.

S imaginací souvisí i cvičení na koncentraci a vůli. Koncentrací udržíte obrazy déle před očima, což je důležité. Nejsnazší na procvičování je zírání na plamen svíčky a poté při zavřených očích se snažit udržet neměnný inverzní obraz co nejdéle, není to zrovna šetrné pro zrak. Dále je dobré procvičovat paměť všech 5 smyslů. Dotýkejte se předmětů a vybavujte si jejich strukturu, vůni, hmotu, popřípadě vibrace.

Uvolnění mysli, tedy meditace/kontemplace je další zásadní částí magického výcviku. Pro mne ta kurevsky nejtěžší. Pokud vám dělá problém meditovat tedy nemyslet na nic, udělejte pravý opak a kontemplujte, myslete na jednu věc. Efekt je stejný, dostanete se po čase do jiného psychického rozpoložení, pocit propadání se do země či naopak expanze sebe sama o což vám přeci jde. Další dobrou technikou je takzvaná bdělá pozornost, o které se dozvíte v krátkém pojednání Jak utišit vulkány.

Tohle jsou ty naprosto zásadní elementy magického rozvoje. Teď přichází na řadu další pilíře, které jsou neméně důležité.

Práce s energií, pod tímto termínem myslím nejen ovlivňování energií, ale i jejich percepci. Protože pracovat s energií, kterou ani nevidíte je jako pilotovat po slepu Boeing a čekat, že přistanete hladce na runwayi. Takže trénujte otevření třetího oka, nebo jak říkám já páčení třetího oka, různé techniky zabývající se telekinezí, nabíjení sebe sama z prostoru, tvoření PSI Ball, točení s PSI wheel. Jde o to, že tréningem PSI schopností dochází spontánně k rozvoji dalších podobných fenoménů, kolem PSI wheel začnete vidět astrální obal a později i další levely aury.

Osobně jsem trénoval páčení třetího oka opravdu do úmoru, mnohokrát jsem z toho vyčerpáním usnul na zádech, což normálně neumím, s touto schopností se ale pojí jedna nepříjemnost. Ne vůbec nemyslím schopnost pozorovat astrální útvary, hmotné stíny a jiné bubáky, to je naopak fajn, ale to, že začnete vnímat na ráz několik úrovní reality. Představte si, že najednou vidíte v TV signál Novy, Primy, ČT a Discovery Channel. Takhle pak vidíte všechno multiplikovaně a z toho přechází všechny oči a bolí třetí oko a hlava. Tento efekt jsem zvládl zhruba po měsíci naprosto ovládnout, a tedy už jsem neměl problém s tak velkým přívalem dat, ono to ani jinak než ovládnout nešlo. Osobně myslím, že páčení třetího oka není nic mystického, jde pouze o stimulaci jistého mozkového centra zvaného epifýza. Epifýza, krom jiného je takové CPU vyhodnocující dopad světla na sítnici. Myslím, že tento orgán lze imaginovat jako čočku objektivu, přičemž otáčením kroužku na čočce ladíte na jiný kanál. Jde o vnímání jiných vibrací, než které nám umožňuje zrak z červené do fialové, aneb všichni víme, že takový had vidí termálně. Taková živoucí fosilie plaz, který přežil od Jury a Triasu až do dnes, Hatérie má též tři oči, třetí oko slouží jako regulátor světla. Náš mozek je ve skutečnosti mozkem složeným evolučně, obsahuje i takzvaný plazí mozek, což je pozůstatek po ještěrech, máme tedy v sobě i část ještěrů, což pro milovníky dinosaurů musí být dobrá zpráva, a také to klade nové otázky. Pakliže máme v DNA celou evoluci, je možné regresně sestoupit k plazům? Plod dítěte je z počátku krásný, má ocas, velké oči, žábry, vystouplou páteř a velmi připomíná takzvané Greys, jedná se o plazí vývoj plodu, pak ocas zmizí, zůstane jen kostrč a z krásného exempláře vznikne ohavný člověk. V magii se také regresi říká atavismus, ale to jsem již moc odbočil od tématu. Tuším, že o atavismech hodně píše pan Karika, Castaneda a Frank Giano Ripel.

Co je velmi důležité je naučit se energii doplňovat. Magie je na energii náročná a vyčerpávající po všech stránkách, proto se naučte meditací/kontemplací sosat energii co nejefektivněji. Jako všude jinde i zde dávejte bacha, protože energetické přetížení je ohavný pocit, tedy sosejte s mírou.

Poslední metou v práci s energií je kundalini. Dle motta co mne nezabije, to mne přizabije, jsem tuto srandu řízeně spustil. Pro začátečníky to opravdu není, jedná se o napojení na neskutečné proudy energie, které musíte dostat z těla ven všemi čakrami, jinak zažijete peklo a asi vás to zabije. Z vlastní zkušenosti, kterou mi pak potvrdili jiní idioti bez špetky pudu sebezáchovy, je to jako by vaše tělo začalo zevnitř hořet (jedna z teorií samovznícení). Nechci domyslet, jak by vypadalo, kdybych energii kumuloval o něco déle – asi by mě to zlomilo v páteři. Ano, tohle zkoušejte, až po delší době věřte mi, když to říkám já natolik šílený, tak na tom asi něco pravdy bude.

Magický deník, naprosto zásadní věc pro magii z mnoha důvodů. Magický deník funguje jako vědecký spis, magie je věda jako každá jiná a tedy je nutné k ní tak nahlížet. Mnoho kauzalit spatříte až po studiu deníku, kde zjistíte určité periodické momenty, nebo vhodné časy na praxi. Též si tím utřídíte myšlenky, zanecháte si doklad o tom, že to co jste zažili, se opravdu stalo, asi rok jsem nemohl najít v žádném svém txt deníku zápis z evokace Yog-Sothoth, byl jsem tak frustrovaný, že jsem začal téměř věřit, že se onen rituál nikdy nestal. Až nakonec jsem našel na disku onen kýžený zápis. Zdá se to absurdní, ale v magii je třeba udržet si kritickou a skeptickou mysl, a zapisovat vše pečlivě, abyste si byli jisti, že to co si pamatujete, se opravdu stalo. Další věc, která přispívá k důležitosti deníku, je jak jsem řekl studium kauzálních jevů. Je třeba vést si záznam o efektivnosti rituálu v časovém měřítku, o periodicitě lucidních snů. Magie je subjektivní, tedy vázaná na váš psychokosmos, proto je třeba váš psychokosmos důkladně studovat.

Když už jsme u toho psychokosmu, magii nepovažuji za nic nadpřirozeného, naopak, jedná se pouze o odvětví, které téměř nejde exaktně měřit, zatím. V pasáži o visualizaci jsem nakousl, zda vůbec vidění démonů či jiných vizí je skutečné, nebo pouze vlivem podvědomé imaginace. Zeptám se co je skutečné? Pakliže si na to mohu sáhnout, nebo spíše mne to kopne, vidím to, slyším a cítím je to skutečné? Realitu vnímám jako sled vibrací vázaných na psychokosmos každé entity, mozek přepočítává tyto vibrace a tvoří osobní realitu. Žádná objektivní realita neexistuje, pouze N realit každé sensitivní entity (pokud bych vám nakreslil kruh a vy ho viděli jako čtverec a nazývali jej kruh, jak zjistit že oba vidíme obrazec jinak? Jednoduší příklad jsou tetrachromati, kteří vidí o tisíce barev víc, je klidně možné, nikdo z nás nevidí realitu stejně, ale sémanticky jsme se shodli, protože stejným symbolům přiřazujeme stejné názvy i přes fakt že každý je vidíme jinak. Ps. Takto uvažuje paranoik.

Jsem odjakživa interesován v psychologii a mozek považuji za nejvýkonnější CPU a GPU, schopné přetvářet realitu působením mikrokosmu na makrokosmos. Tohle jsem si ověřil na mnoha experimentech svých a dokonce i na vědeckém experimentu, který prokázal, že lidský mozek ovlivňuje realitu, byť nepatrně. Náplní experimentu bylo soustředění na jeden sloupec z několika, do kterých padaly kuličky, po sečtení bylo pokaždé v sloupci, na který se objekt, soustředil o několik desetin procenta více kuliček. Ještě větší hukot je takzvaný problém měření, částice se objeví na místě až po té, co se ji rozhodnete měřit.

Tedy uznávám takzvaný psychologický model magie, démoni jsou síly vašeho podvědomí + kolektivního nevědomí tj astrálu – tedy jsou i reálně existující entity. Protože realitu si tvoříte vy tak vám může podvědomí pěkně nakopat prdel i hrubohmotně, nebo v podobě takzvaného zpětného odrazu. Takže jak že to je s tím profláklým Jak nahoře tak dole? Mikrokosmem tj sebou ovlivňujete Makrokosmos tj Univers. Jste tedy Bohem, který ale stejně jako IHVH dělá hodně chyb. Realita je tvárná, jen je třeba si to uvědomovat a tvarovat ji. Pokud nepoznáte svou KIA, nikdy nebudete Bohy vlastního psychokosmu, jistě magie bude stále funkční, ale výsledky budou těkavé jak Černobyl. V kosmu neplatí žádná morálka, spravedlnost, dobro, zlo, to vymysleli lidé, aby ukočírovaly ty lepší, proto je důležité se od těchto lidských výtvorů oprostit a poznat vlastní vůli, pak lze zjistit, co opravdu chcete, vlastní zákon, vlastní kodex, vlastní pravidla.

Další neméně důležitou schopností je obrana. Bubáci jsou stvoření, která když se naštvou tak to není pěkné. Nevyspíte se, onemocníte, a celkově vám na klidu v duši nepřidají. Doporučuje se dělat před každou magickou operací rituál banishingu, Phil Hine ho popsal krásně. Je to vlastně takový vstup a výstup z role mága. Symbolicky se na chvíli stanete mágem a závěrečným banišingem se opět stanete studentem, pekařem, učitelem… Jedná se tedy o psychologickou bariéru, dělící váš život na všední a magický.

Uvědomme si, že Hine je ostřílený Chaos mág, který střídá paradigmata jako ponožky a tedy tuto koncepci více rolí bere jako základ Chaos magie. Je na tom však i něco víc než filosofický koncept, onou změnou role a striktním oddělením mág/nemág byste teoreticky měli docílit nemíchání magie do běžného života, kde chcete od bubáků pokoj, ale pro mě je to pouze teorie protože já magií žiji a nerozlišuji tedy tyto dva světy – dost často to působí trable, ale což.

Banišing jako takový je perfektním psychologickým rituálem pro vymezení prostoru a vyčištění od energií které tam nechcete. Užívá se většinou nižší vykazování pomocí pentagramu, který najdete všude možně. Jednoduše si tímto způsobem vymezíte prostor, kde budete operovat, není to nezbytné, ale například při navazování kontaktu s entitami je to občas přímo vynuceno tamní sebrankou. Nikdy jsem nepoužíval ochranný kruh, je to zbytečné pakliže máte dobrou imaginaci tak si ho představíte (psychickou barieru nemožnou proniknout) a nemusíte kvůli rituálu zkurvit nebohou podlahu.

Celkově jsem nikdy nepoužíval žádné propriety, protože jsou to berle, většinu osamocených magických operací jsem prováděl buď v pyžamu, nebo ve slipech, a většinou u toho neudělal jediný pohyb ve fyzické rovině, říkám tomu pyžamová magie, velmi pragmatická a opravdu vznešená ehm…

Další způsob obrany je psychický štít. Tento štít je stejný jako magický kruh, až na to že vás chrání i za pohybu. Pokud jste viděli film Silent Hill, když se ze země vynořila slečna obtočená ostnatým drátem, tak například tak, můžete imaginovat štít. Je lepší se štít naučit imaginovat, než jej před nasraným démonem vykreslovat rukou jak idiot. Připadáte si blbě už kvůli démonovi, který neví, zda z vás brečet, nebo se smát.

Práce se sny. Ke kvalitní magické praxi je třeba neopomíjet ani tento element, který spíše spadá pod šamanismus. Sny jsou vrata do jiných sfér, a co je nejlepší do vašeho podvědomí. Pomocí studia snů se můžete o sobě dozvědět mnohé, proto tuto složku nepodceňujte. Lucidní sny jsou pak kapitola sama o sobě, jejich potenciál je enormní. Od sexu s osobami (Milla Jovovich v astrálu je boží), entitami, až po léčení vlastních fobií. Ten kdo zažil lucidní sen tak ví, jak nereálná je realita, realita se podobá lucidnímu snu jen, pakliže si nasadíte polarizované brýle a koukáte v kině na Avatara v momentě vertigo efektu. Tehdy se v bdělé realitě přiblížíte tomu, co lze zažít v LD.

Čas je relativní a ve snu obzvlášť, říká se, že ve snu lze prožít i celý život, myslím, že možné to je, protože se mi už několikrát zdál sen trvající týden i celý život a přitom jsem v reálném světě naspal běžných 8 hodin. Otázkou je, jaký svět je pak ten skutečný a zda nejsou nakonec skutečné oba.

Lucidní sny podléhají vašemu podvědomí, pokud vám nejde moc sebekontrola tak si užijete pořádně žhavou jízdu. Mozek vám vytvoří noční můru, u které budete plně v bdělém stavu. Je to zábava pokud si libujete v masakru, tuna zombíků a motorová pila je skvělý scénář na odreagování, stejně tak prznění lolitek v šatnách (v případě obojí najednou) ale nechtěná konfrontace s vašimi strachy může být klidně jak návštěva Fredyho Krugera. Osobně jsem ve snu zemřel tolikrát a tolika způsoby, že bych se bez potíží vyšplhal k 3000. Ve snech lze cítit vše, bolest, orgasmus, žár, chlad. Tohle je super na simulování nadvirtuální reality, ale nebezpečí z toho pramenící také není zanedbatelné. Několikrát se mi stalo, že mne probudila bolest ve snu a přetrvávala ještě notnou chvíli, nejpříjemnější to bylo, když se mi zdálo, že mi nějaký fracek zasekl trojháček na štiky pod palec na ruce a poté mne za něj táhl po chodníku. To jsem skučel bolestí ještě pět minut.

Sny jsou také snadnou branou do astrálu, ač rozeznat pak astrál od lucidního snění je dost pracné. S mým dlouholetým kolegou, jsme experimentovali hlavně s lucidním sněním. Jako nejpraktičtější se jeví metoda WBTB (Way Back To Bed), kdy se probudíte o něco dříve, aspoň 20 minut něco děláte a poté jdete znovu spát. Společně s testováním reality to je nejsnazší technika. MILD a WILD jsou mnohem složitější a dosáhnout jich vědomě je opravdu hardcore.

Další důležitou složkou je samostatnost. Když jsem byl v roli mentora, nic mne nenasralo víc než dotazy kde co seženu. Věta UTFG byla pro žáky španělská vesnice a když byli líní, tak jsem se na ně jednoduše vysral. Čekat že vám před nos hodí pokaždé to, co chcete je nízké, zvolili jste si cestu učenců a tak se tak chovejte. Jistě, je to tradice, že ti zkušenější berou pod křídla ty méně zkušené, ale tak či tak se jedná o vážné zájemce, ne o puberťáky, kteří chtějí kouzlo na vojetí spolužačky.

Se samostatností se pojí i znalost termínů. Když se mne někdo ptal na každé druhé slovo, co je to Univers? Co je to IHVH? Co je to čakra … tak bylo něco zatraceně špatně. Mentoři zde nejsou pro vás jako servis, ale pouze vás mají vést, zbytek je na vás. Pokud berete mentora jako linku informací, dříve nebo později vás pošle do prdele, protože nejste studia hodni.

Astrologie je doplňková metoda, která vám pomůže s introspekcí, tedy pochopením sebe sama. Pokud jste konzervativní tak slouží i k výpočtu správného dne u rituálu, ale není to nutné. Astrologické konstelace jsou pouze pomocné, nikoliv zásadní.

No a na závěr, pár doporučení

*integrujte, co se vám líbí, ale pozor na konzistenci systému

Pokud integrujete do svého systému nějaké nové prvky, dejte pozor, aby nedošlo k přílišnému mišmaši, dokud vám dává váš systém smysl, nemusíte se ničeho obávat. Nepřesnosti se dobře syntetizují psaním, či kontemplací. Sepsáním konzistentního story dosáhnete ve vztahu k vlastnímu psychokosmu mnohého.

*pracujte jen s tím, co vám je sympatické

tohle je docela jasné, ale raději to rozvedu. Práce s entitou, která vám není sympatická, se rovná pokusu o vydání zásilky bez dokladu totožnosti na poště. Entity jsou sensitivní a poznají, když k nim nechováte sympatie. V takovém případě vás buď budou chtít sežrat, nebo budou cyklicky vyžadovat váš odchod. Proto pokud vám je entita, či celý systém nesympatický tak ho nepraktikujte.

*nezaměřujte se na jediný systém, zkoumejte

Buďte kreativní, o tom magie je, je to živoucí věda, proto se neupínejte na jediný systém, ale zkoumejte všechny filosofie, které vás nějak osloví, pronikněte do nich, pochopte podstatu, integrujte a jděte dál. Každý magický model vám může něco nabídnout, tedy ať žije zkušenost.

*duševně se vyvíjejte

S tím souvisí i další bod. Snažte se stále nějak duševně vyvíjet, zkoušejte své hranice, zkoumejte svou psýché a experimentujte se sebou samým.

*Rutina

Rutina je ubíjející, ale v magii je to základ etablování egregoru. Ritualizované chování je nejsilnějším způsobem, jak si udělat doma „posvěcený prostor“. Každý den v určitý čas, klidně i několikrát vykonejte nějaký úkon za účelem přimknutí k egregoru. Dynamizovaná vůle vykoná své.

*nedogmatisujte (Chaos magie jako dogma)

Proboha vyvarujte se tvrzení, I am the true way, na druhou stranu I am the way klidně používat můžete, stejný smysl má I am dead end.

*užívejte techniku

jsme v 21 století, což znamená, že jen blbec by využíval toho, co se užívalo 3000 let, jen protože nebyly jiné možnosti. Plus v Mythosu jde hlavně o techniku, magie je v Mythosu záležitostí evoluční.

Užívejte techniku k vypalování sigilii do mozku, experimentujte s BWG, HEMI SYNC, audiovisuálními pomůckami. Tvořte hyperkubická sigilia, flash sigilia či holografická viz dále v kapitole Sigilia.

*IMProvizujte

Mythos je systém dokonale tvárný, jedná se o Neoaeonský směr, který se nebojí ničeho. Jako úplně první pracuje s archetypy sil kosmu a tak se k němu chovejte. Radioaktivní rudy, iridium, meteority, zkameněliny to vše můžete použít pro své operace.

*pracujte jen když jste fit

Je sice fakt, že pokud vám je blbě, efektivita rituálu se znásobí, ale také je fakt, že to vašemu podlomenému zdraví akorát přidá další pecku. Energetická disbalance není nic příjemného to mi věřte.

*nedůvěřuj, prověřuj

slepě komukoliv věřit je z mnoha důvodů nedobrý nápad. V magii to platí obzvlášť, vždy užívejte mozek a každou operaci dělejte s rozmyslem. Pokud chcete dělat trhavinu, také předtím nastudujete jak se nejlépe vyhnout rozprášení po obýváku. To samé platí i zde. Myslete nad vším, protože to z vás dělá Mágy.

*neberte nic doslova

Magie hovoří v symbolech, ne v doslovných citacích, když vám někdo řekne, že Sefirot má 11 sefir, berte to obrazně (ač je řečeno, že jich není ani míň ani víc než deset a přitom jich je jedenáct). Jedná se o pouhé schématické znázornění Stvoření, které můžeme převést na libovolný počet kroků. Vše je konsenzus, nebraňte se mu, pokud chcete dělat operace Merkurské, dělejte je za vlády Merkura, ale pokud se vám nechce čekat, nic vám nebrání.

*neberte se moc vážně

Přílišná serióznost z vás udělá kretény, Mág a Blázen jsou na stejné úrovni, těsně před Keterem.