Průprava ku úspěšnému mágovství

V tomto článku si rozebereme, co jsou hlavní pilíře, které stojí za tím, stát se dobrým mágem. Je toho hodně a dá to zabrat.

Požadavky na okultistu jsou přísné a kruté. V podstatě se z vás má stát expert hned na několik řemesel a schopností. Ty lze rozdělit na mentální a fyzické.

Mentální schopnosti jsou alfou a omegou magické praxe, která je podpořena fyzickými prvky. Pod mentální schopností je rozuměno porozumění své pravé Vůli (pomocí vlastní psychoanalýzy), posilování vůle (překonávání těžkých překážek, zbavování se strachu, eliminace kontraproduktivních vlastností, zbavování návyků, utužování těla a psýché…), cvičení na rozvoj imaginace a v neposlední řadě koncentrace (meditace/kontemplace).  To jsou základní techniky, které by měl adept zvládnout, než vůbec začne pracovat ve vodách vyšší magie. Pokud se tak stane, přichází na řadu druhý stupeň praxe. Proniknutí do egregoru.

Když si chcete uvařit jídlo z hub, asi to uděláte až poté, co načerpáte dostatek znalostí o kulinářství a mykologii. Jinak hrozí, že vás ta dobrota paralyzuje, nebo zabije a tak to je i v magické praxi, pokud se rozhodnete pracovat s určitým systémem, ať už to je Cthulhu Mythos, Enochianská magie, Voodoo, Hoodoo, nebo Goetie, je dobré prostudovat o daném tématu co největší množství materiálů. Pomůže vám to začlenit se do egregoru a získat patřičné znalosti.

Sečtělost je dobrá vlastnost, v momentě kdy již máte jistý vhled, jak to funguje. Proto je dobré z počátku moc neprahnout po magické literatuře, která je většinou dost nekvalitní a hlavně se spoléhat na vlastní úsudek. Ten musí být adeptovi totiž vlastním. Až když máte elementární znalosti a vhled do toho jak to funguje, můžete začít zhurta nasávat nové ideje z knih. Jinak hrozí, že se dostanete do spleti sluníčkářských a podobných náhledů, které nemají s magií nic společného.

Druhým pilířem je práce ve fyzické rovině. Když konečně otevřete nějakou knihu specifického magického systému, jen málo kdy se obejdete bez tvůrčího ducha. Je nutná dávka kreativity a představivosti, kterou vám dá první pilíř a pak práce na fyzické rovině. I pokud jste chaos mág, tak si občas rádi zablbnete po vzoru starého aeonu a vyrobíte si nějaký předmět na míru. Mnohem horší to mají ceremoniální mágové, kteří si musí pro každou prkotinu vyrobit nový předmět a poté jej rituálně připravovat i několik měsíců. No, hodně štěstí.

Jenže i chaos mág byť pracuje trochu jinak, musí mít znalosti z různých odvětví. Například cybermág, za nějž se považuji asi nejvíce, pracuje s počítačem jako nástrojem své vůle a na něm vytváří své magické sigilie (pozor aby vaše PC z toho nebouchlo, stává se to často), nebo je upravuje a vytváří různé audiovisuální rituály pro podpoření účinku. To, ale též vyžaduje nemagické znalosti nemalé míry. Ne nadarmo jsou mágové většinou umělci.

Jak jsme si ukázali, magická praxe je jen výsek z obrovského množství potřebných znalostí, kterými mág musí disponovat, s nadsázkou lze říci, že magie je to poslední co k magické praxi potřebujete, protože jí zastíní stovky podružných disciplín. Toto není běh na dlouhou trať, tohle je maraton na celý život.